Hardloopevenementen in augustus 2017 in Amersfoort en omstreken

Loopagenda Amersfoort augustus 2017

Hoe zit het in augustus in Amersfoort en directe omgeving met het aanbod van evenementen waar je kan hardlopen? Dat is best wel goed geregeld, alleen kan je daar, naast een zater- en zondag, wel één of meerdere woensdagavonden voor reserveren.

Half augustus, de 16e, wordt deel twee van de zomereditie van de Henschotermeergames georganiseerd. Voor de multisportliefhebbers staat er een dubbele zwemloop op het programma. Hierbij moet men achtereenvolgens 300 meter zwemmen, 3 kilometer hardlopen, 300 meter zwemmen en 3 kilometer hardlopen. Leuk en spectaculair om te zien, waarbij de deelnemers twee keer kans lopen met zand in de schoenen (of sokken) hun loopkilometers te moeten maken.
Voor de lopers met angst voor water is er een duoloop, waarbij lopers (m/v) in tweetallen hardlopen (logisch, anders zou het geen duoloop heten). Uiteraard is het de bedoeling dat men samen over de finish komt. Het evenement wordt gehouden in de fraaie omgeving van het Henschotermeer en de sfeer is er altijd zomers. Kortom: een regelrechte aanrader.

Een dorpsdag zonder een loopevenement is geen geslaagde dorpsdag, dus in Hoevelaken kan men op zaterdag 19 augustus aan de start bij de dorpsloop. Een site met info van drie keer niks, zie onder andere de volgende tekst op de site: Startnummers ophalen (Let op: Nieuwe route). Kennelijk is er een nieuwe route naar het punt waar je het startnummer kan halen. Of zou er een nieuw hardloopparcours zijn? Laten we hopen dat het loopevenement beter is dan de informatie op de site.

Woensdagavond 23 augustus is het tijd voor de jaarlijkse Gildeloop met als hoofdafstand de 10 kilometer. Drie rondjes (van 3250 meter, dus voor een echte 10 kilometer moet er nog 250 meter worden gevonden) door de polder bij Soest-Noord, waarna men kan aanschuiven voor de prijsuitreiking dan wel meedoen met het feest. Hoewel … met dit programma kan ik mij voorstellen dat men zich bij het feest liever niet laat zien.

Weer een week later, dan is het inmiddels 30 augustus, kan men meedoen aan de klassieker van Amersfoort-Noord, de Emiclaerloop. Even de site citeren: “Een loopfestijn voor jong en oud waar het plezier voorop staat“. Daar valt weinig aan toe te voegen of het moet zijn dat een ronde ongeveer 2500 meter lang is zodat het publiek de deelnemers 4 keer voorbij ziet komen. En dat is altijd beter dan één ronde door een kale polder.

Voor degenen die teveel willen betalen voor een loopje met een koninklijk tintje is er zondag 27 augustus de Royalrun. Op de site staat fraai vermeld: Alle deelnemers lopen als een modern defilé eerst langs het beroemde bordes van het paleis en daarna via het park het Koninklijke bos is, dat het hele jaar gesloten is voor alle bezoekers, maar speciaal op deze dag voor de deelnemers wordt opengesteld (huiskameropdracht: zoek de typefout). Daar moet men dan € 19.50 voor betalen. Verder commentaar laat ik achterwege.

Tenslotte: wat is een maand zonder parkrun, dit keer bij sportpark Zielhorst. Nu ken ik het daar toevallig en kan je de definitie van park met een container zout nemen. Althans, als je uitgaat van ‘park’ in de klassieke zin van het woord, met bomen/bos, lieflijke paden en vogelgeluiden. Dit is een sportpark (waarmee het begrip parkrun wordt gerechtvaardigd) pal naast de A1 en A28, dus niks vogelgeluiden, hooguit krijsende meeuwen, en waarschijnlijk hardlopen over de wielerbaan. Start/finish/omkleden bij voetbalclub HVC, en dat is de opvolger van het vroegere SC Amersfoort. Kortom, in de kantine ligt enige voetbalhistorie. Dat, en het lopen over de wielerbaan, zijn goede redenen om zondag 6 augustus mee te doen aan deze parkrun.

Het is duidelijk: in augustus kan elke hardloper minstens één keer testen hoe het met de conditie staat na de vakantie. En of er nog werk aan de winkel is voor de knaller in de maand er na, maar dat volgt pas in het overzicht over de maand september.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amersfoort, Amersfoort en omstreken, Atletiek/triathlon en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.