Review Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Geen zin in inleidend geneuzel? Klik snel door naar de review van de Noosa FF en achteraf niet klagen dat je niet bent gewaarschuwd.

Eerlijk is eerlijk, bij een deel van de hardlopers stond Asics niet bekend als flitsend merk. De kwaliteit van de producten was prima, laat dat voorop staan, maar om nou te zeggen dat het er allemaal modieus uitzag. Nee daarvoor moest je bij andere merken hardloopschoenen zijn. Met als dieptepunt de Metaruk, sorry de Metarun, een veel en veel te duur geprijsde hardloopschoen.
Maar zie daar, vanaf begin 2016 is Asics bezig met een ware metamorfose waarbij zowel de kleding als nieuw type schoenen op de markt zijn gekomen waar men zich zonder problemen mee kan tonen. Denk aan de FuzeX-serie, de DynaFlyte, wat mij betreft een topschoen, en de nieuwe versie van de Noosa FF.

De naam Noosa zal vooral triatleten bekend in de oren klinken, want dat is in die wereld een al jaren goed en populair bekend staande schoen. Let op: de Noosa FF heeft dan wel Noosa in de naam, feitelijk heeft deze schoen geen hol weinig te maken met de Noosa Tri. Anders gezegd: Asics had net zo goed een andere naam kunnen verzinnen om daarmee geen verkeerde verwachtingen te scheppen. Het gaat te ver om het volksverlakkerij te noemen, dus de juristen van Asics hebben niks te vrezen.

In het kader van ‘voor wat hoort wat’ mocht ik van Run2day een paar schoenen uitzoeken en ik koos, op basis van gevoel en ‘snelle’ advertenties voor de Noosa FF. Omdat ik al wat langer last heb van mijn kuiten koos ik bewust niet voor schoenen met een lage drop, maar meer voor een traditionele schoen. Met onderstaande review als resultaat.


De eerste indruk van de Noosa FF is positief. Zo ziet de schoen er fraai uit, waarbij opgemerkt dat de vrouwenversie er nog fraaier uitziet, en is het gewicht verrassend laag. De weegschaal tikt bij mijn maat 8.5 (41.5 als Europese maat) ongeveer 220 gram aan, terwijl veel schoenen van Asics boven de 300 gram uitkomen. Dat rechtvaardigt in dit geval de slogan ‘don’t run, fly‘. Heeft mede te maken met het feit dat de tussenzool uit Flytefoam bestaat en dat verklaart dan ook de FF in de naam van de deze schoen.
Wat verder opvalt: de kenmerkende Asics strepen ontbreken aan de zijkant van de schoen. De tussenzool lijkt aan de dikke kant, wellicht gedaan om op die manier ruimte te maken voor ‘afbeeldingen’. Als je goed kijkt zie je de tekst ‘Noosa Tri’ gevolgd door (je mag enige fantasie gebruiken) ‘poppetjes’ die, je raadt het al, zwemmen, fietsen en lopen.

Dat zijn allemaal uiterlijke kenmerken, hoe zit het met de praktijk. Omdat ik de laatste jaren wat meer op minimalistischere schoenen heb gelopen valt het bij deze schoen extra op dat je iets minder makkelijk de schoen aan doet. Even snel de schoen aandoen is er niet bij dankzij de stugge schacht. Daarnaast valt de ietwat stugge omsluiting van de enkel op (harde hielkap). Maar verder: een prima afwikkeling en je voelt geen gewicht aan je voeten (met dank dus aan die 220 gram). De kilometers zijn gemaakt op zowel verharde als onverharde ondergrond, zowel in droge als natte omstandigheden en hierbij viel op dat de grip zeer goed te noemen is. Ga er alleen niet van uit dat je deze schoen bij crosswedstrijden dan wel obstaclerunning kan gebruiken, het gaat bij deze schoen duidelijk om verharde ondergrond, dan wel gewone bospaden. Echte grip in de vorm van ‘noppen’ voor modderige ondergrond bevat de buitenzool niet.
De slijtvastheid van de buitenzool is goed te noemen, alleen lopers met een slepende looppas die continue op een ondergrond als schuurpapier hardlopen zullen de zool snel laten slijten. Het bovenwerk is zichtbaar ‘open’ met als voordeel dat je een luchtige schoen hebt. Het nadeel daarvan is is dat je in de regen binnen de kortste keren een natte voet hebt (maar dat zal bij andere schoenen niet veel anders zijn).

Ga er alleen niet van uit dat de schoen, dankzij de naam Noosa, geschikt is voor triatlons. Zo heb ik niet het idee dat je de schoen snel aantrekt en dat is toch een essentieel onderdeel van een triatlon. Wat dat betreft is de Asics Dynaflyte dan zelfs eenvoudiger in het aantrekken. En … omdat het bovenwerk naadloos is zou je zonder sokken kunnen lopen. Dat heb ik dus een keer gedaan. Met als beloning een stevige blaar. Niet zo verwonderlijk allemaal, want zoals eerder aangegeven vind ik de achterkant (schacht en hielkap) niet echt soepel.
Voor mij echter onbegrijpelijk waarom met de naam Noosa heeft gebruikt, waarschijnlijk in verband met de buitenkant van de tussenzool. Omdat de schoen in mijn ogen juist geen triatlon schoen is, was het consumentvriendelijker geweest om een andere naam te gebruiken.

Dan nog twee zaken die tegenwoordig relevant schijnen te zijn. De drop is 10 mm en de adviesprijs is €150,- (beetje surfen op internet voor lagere prijzen kan lonend zijn).

Dan levert de volgende conclusie:

De Noosa FF is een prima neutrale schoen voor verharde ondergrond, waarbij het lage gewicht er voor zorgt dat de Noosa FF zeer geschikt is voor tempotrainingen en wedstrijden. Daarnaast kan de schoen ook prima gebruikt worden voor de lange duurtrainingen. Advies: gebruik de schoen alleen voor hardlopen.

Tenslotte afbeeldingen die de review ‘verduidelijken’, met van boven naar beneden: het aangename lage gewicht van de Noosa FF, de schoenen zelf, de slijtvaste buitenzool met goede grip, via de binnenzool weet je welke schoen je aan gaat trekken, de buitenzool met triatlonreliëf, de naam op het bovenwerk.

Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Asics Noosa FF

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hardloopschoenen, Hardlopen, Review en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.