361 – Meraki (eerste indruk)

Een tijdje geleden kon je een paar hardloopschoenen van het Chinese merk 361° ‘winnen’, simpelweg door alleen maar de schoenmaat door te geven. Dat leverde mij een paar Meraki’s van 361° op, waarbij ik jullie al hoor denken “de duivel schijt ook altijd op dezelfde hoop“. Voor de mannen zijn er twee kleuren beschikbaar, te weten blauw en oranje. Op basis van ‘blauw lijkt mij meer iets voor vijftig-plussers’ maakte ik mijn kleurenkeuze.

De naam alleen al: 361°. Ik heb altijd interesse in wiskunde en getallen gehad (nog steeds trouwens) en dan lijkt 361 graden hetzelfde als 1 graad. Behalve als het gaat om het draaien van jouw nek, maar dat terzijde. Wat blijkt: 361° is ‘gewoon’ One Degree Beyond. Ach ja, grappig. En … Chinezen hebben altijd al iets met nummers. Hoewel die grap eigenlijk naar New Balance moet gaan met al hun schoentypes met verschillende nummers.

De eerste indruk zegt niet alles, maar is wel redelijk belangrijk. In de hand valt op hoe zacht en prettig het bovenwerk aanvoelt. De zool daarentegen voelt redelijk stevig, of eigenlijk stug. Het gewicht valt mij mee, hoewel de weegschaal 262 gram per schoen aangeeft. Vergeleken met andere schoenen die ik aan de voeten heb (o.a. Inov-8 Road Xtreme 220 en de Skechers Go Run 4) is het aan de zware kant, vergeleken met veel populaire neutrale schoenen (o.a. Nike Pegasus, adidas Ultra Boost en Asics Nimbus) ligt deze voorop qua gewicht. Even opgezocht: de drop van de Meraki is 9 mm, dus minimalistische hardlopers kunnen deze schoen met een gerust hart links laten liggen.

Waar ik altijd om moet lachen zijn de zogenaamde snufjes die men in een schoen heeft gestopt. Maakt niet uit welk merk, allemaal hebben ze zogenaamde innovaties en middels ingewikkelde termen en afkortingen probeert men de hardloper te imponeren. Ook hier met Fitz-Rite midfoot, Pressure Free Tongue, QU!K Spine, QU!K Flex forefoot engineering, QU!KFOAM en QDP System. In zal jullie niet vermoeien met de betekenis, sterker nog: eigenlijk interesseert dat het gros van de hardlopers geen ene reet, men wil gewoon hardlopen op een goede en comfortabele hardloopschoen. Ja toch? Er zal geen hardloper zijn die tijdens het hardlopen denkt ‘sjonge wat gaat het lekker, je kan merken dat QU!K Flex zijn werk goed doet’.

Verder had ik iets van ‘waar heb ik dit eerder gezien?’. Dat bovenwerk lijkt in de verte op een Nike-model van een paar jaar geleden (kom niet zo snel op het type) en de tussenzool met die ‘lijnen’ lijkt op de lunarlon-tussenzolen. Maar wellicht dat ik dat verkeerd zie.

Een stuk wandelen bevestigt mijn eerste indruk: prettig, zo niet ideaal, bovenwerk en een stugge zool. Maar dit zegt uiteraard weinig tot niets omdat het hardloopschoenen zijn en geen wandelschoenen.

Uiteraard heb ik al een paar keer op de schoenen hardgelopen. Voor bloggende huppeltutjes zou dat al een reden zijn om een ronkende review te schrijven, want anders zou de leverancier wel eens ongeduldig en boos kunnen worden. Ik beperk mij tot de eerste indruk en zal t.z.t. een volledige review schrijven.

De eerste keer dat op de Meraki’s liep viel de stugheid van de zool mij 100% mee. De twee volgende keren vond ik de zool toch stug, in ieder geval een stuk minder lekker lopen dan de zolen die ik gewend ben. Verder op te merken: de buitenzool is aan de harde kant. Wat zou dat? zal je denken. Simpel: in natte omstandigheden heb je iets minder grip op gladde ondergrond. Probeer maar eens uit: een bocht maken op een natte rioleringsdeksel.

Wordt vervolgd, en uiteraard hieronder al enkele afbeeldingen van de Meraki van 361°.

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

361 Meraki

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Hardloopschoenen, Hardlopen, Review en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.