Hardlooptrainingen voor jongvolwassenen

hardlopen

Dat hardlopen populair is mag geen verrassing heten, kijk maar naar het grote aantal deelnemers aan hardloopevenementen. Met als ‘bijvangst’ dat allerlei hardlooptrainingsgroepen uit de grond schieten waarover ik begin 2016 al eens wat had geschreven. Daar ga ik het hier niet over hebben, want voor je het weet volgen er weer hysterische reacties.

Bekijk je de deelnemers aan loopevenementen en die hierboven aangehaalde trainingsgroepen dan valt op dat de jeugd niet in grote getale meedoet. Zonder dat hardlopen in de categorie bejaardensport valt kan je wel stellen dat het gros van de deelnemers boven een bepaalde leeftijd is. Hoe dat komt kan ik niet zo snel verklaren, feit is dat er wel genoeg jeugd op atletiek zit. Waar men zich bezig houdt met baanatletiek-onderdelen en het lange afstandlopen niet wordt getraind dan wel wordt gestimuleerd (met reden). Het grote afhaakmoment lijkt te liggen bij de begin twintigers. Wees eerlijk, los van een paar talenten dan wel die-hards, bij hardloopevenementen is het aantal deelnemers in de leeftijdcategorie tot 25 à 30 jaar verwaarloosbaar klein.

De lokale atletiekvereniging Altis springt daarop in door trainingen aan te bieden voor jongvolwassenen *) waar de midden- en lange afstandlopers aan hun trekken komen. Uitstekend initiatief met een prima dan wel goede organisator. Wellicht levert dat t.z.t. weer regionale winnaars op die jonger zijn dan 30 jaar. De pr heeft men in ieder geval al voor elkaar middels een stukje in het lokale huis-aan-huis blad. Waarbij opgemerkt dat men dit natuurlijk niet zomaar doet, het is wel een soort ledenwerf- dan wel behoud-actie. Met de hoop dat dit geen kortstondig initiatief is en dat jongvolwassenen over 5 jaar nog steeds gebruik kunnen maken van dit aanbod.

Degenen die hopen dat er in de toekomst wellicht een blog verschijnt over de jeugd die onder de categorie jongvolwassenen valt, die kan ik vast teleurstellen (juist, tegenvaller voor bepaalde personen, maar één daarvan heeft dat er ook naar gemaakt). Deze blog is er omdat ik liefhebber ben van het lange afstandlopen op de weg en wat mij betreft doen er veel meer jongvolwassenen mee om de overwinning.

Dus heb jij interesse in hardlopen en ben je niet ouder dan een jaar of 26, lees dan de ‘oproep’ van Altis en kom op zijn minst naar de eerste bijeenkomst.

Update: overigens is er via AV Triathlon al een dergelijke mogelijkheid voor jongvolwassenen, te weten team Aart **). Maar voor mijn gevoel is dat een groep met een redelijk hoog lokaal niveau, dus de drempel om daar zomaar bij aan te sluiten lijkt wat hoger te liggen. Jongvolwassenen die op dit moment redelijk hard lopen moeten zeker eens bij team Aart informeren (dit om niet alle lopers en atleten naar Altis te laten gaan).

 *) wellicht dat men van die term jeuk krijgt, ik heb het niet verzonnen.
**) Amersfoort atletiek running team.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Amersfoort, Atletiek/triathlon, bewegen, Hardlopen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.