Sneeuw en hardlopen

Sneeuw en hardlopen. Veel hardlopers zullen zich in het volgende herkennen: als er verse sneeuw is gevallen dan ben ik net een dartel veulen of een koe die in het voorjaar voor het eerst weer de wei in mag. Niet.Te.Houden! Zo ook afgelopen vrijdag: aan het begin van de avond viel er sneeuw die op een bepaald moment bleef liggen en de omgeving in een witte wereld veranderde. Met als gevolg dat het barstte van sneeuwfoto’s op de social-media kanalen.

sneeuw in Hoogland

Dus wie ging er hardlopen in die versie sneeuw? Juist. Overigens viel dat zwaar tegen: niks knisperende verse droge sneeuw, maar gewoon papsneeuw met als gevolg binnen 500 meter drijfnatte voeten. Uiteindelijk kon ik na afloop bijna 5 kilometer in de sneeuw gelopen noteren. Die sneeuwloop had ik dan maar mooi gelopen, die namen ze niet meer van mij af.

Zaterdag was de sneeuw verdwenen en werd er ‘gewoon’ gelopen. De sneeuw die later op de avond viel kwam te laat om nog doorheen hard te lopen.

sneeuw in Hoogland

Zondag was ook die sneeuw grotendeels verdwenen en omdat ik èn geen zin had laat op de dag te lopen èn geen vertrouwen had dat de voorspelde sneeuw ook echt zou komen liep ik ’s morgens mijn kilometers, 6 in totaal. Dat ging waardeloos waarbij ik noteerde ‘waarderingscijfers voor deze activiteit: voor de afstand een 8, uitvoering een 1 (voor de moeite)‘.

Wat gebeurde er zondagmiddag? Er viel sneeuw, heel veel sneeuw. Ideaal om in hard te lopen. Vroeger zou ik nog wat kilometers hebben gemaakt, tegenwoordig ben ik verstandig gezien mijn blessuregevoeligheid en bleef ik thuis met het gevoel dat hardlopen in droge verse sneeuw lekker is (dartel veulen of die koe, zie boven). Dit keer dus geen juichende verhalen van hardlopen in verse sneeuw. Maandagmiddag komt de sneeuw weer met bakken naar beneden, maar gezien de ijsresten van de zondagsneeuw is het geen a-b-c-tje dat er over de verse sneeuw gaat worden hardgelopen. Oorzaak, los van de sneeuw: iets teveel gevaar om de enkels te verzwikken dan wel uit te glijden.

Ach denk ik dan: ‘rust is ook training’. Vroeger vond ik dat onzin, tegenwoordig komt mij dat regelmatig goed uit.

sneeuw in Hoogland

Update: het werd maandag toch gelopen, laten we zeggen dat het een moeizaam a-b-c-tje was. Maar o wat was het fraai: verse sneeuw, knisperend, op sommige plekken 15 cm diep. Het tempo lag uiteraard niet hoog, maar wat was het lekker om door de verse sneeuw hard te lopen. Dat we de komende dagen te maken krijgen met papsneeuw en opgevroren onderlaag moeten we dan even voor lief nemen.

Als slot nog een foto van de maandagavond:

Sneeuw in Hoogland

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Amersfoort, Hardlopen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.