Voorspelling 2018 loopsport Amersfoort e.o.

Voorselling 2018

Wat zal 2018 brengen op hardloop-/duursportgebied in Amersfoort en directe omgeving? Geen voorspellingen à la Nostradamus en bijbehorend einde van de loopsport, maar toch zullen er wat opvallende zaken spelen komend jaar, waarbij ik mij beperk tot de meest opvallende zaken/ontwikkelingen.

De wintereditie van de Henschotermeergames heeft te maken met zeer strenge vorst: terwijl schaatsliefhebbers de tijd van hun leven hebben op het schitterende zwarte ijs van het Henschotermeer worden de afstanden van de vrijwel onbegaanbare loop- en fietsparcoursen ingekort. Toch zal er één deelnemer na afloop een bevroren teen moeten laten afzetten.

De Bergcross leidt al jaren onder afnemende belangstelling van toplopers, maar tot ieders vreugde staan er 18 februari twee nationale toppers aan de start die iedereen op minimaal één ronde achterstand lopen. De regionale toppers weten vanaf dat moment ook hun plaats.

In maart wordt bij/op de piramide van Austerlitz de vertical K gehouden, waarbij deelnemers in totaal 1000 meter moeten klimmen. Dat ruim 30 x de piramide oplopen zwaar is blijkt uit het feit dat één van de deelnemers van vermoeidheid van boven de trap af valt en stil blijft liggen. Een opgeroepen traumahelikopter blijkt uiteindelijk (en gelukkig) niet nodig te zijn.

Een grote stroomstoring in de omgeving van het Eemplein zorgt er op tweede paasdag voor dat de Citychallengerun wordt gestaakt i.v.m. ‘ingezakte’ opblaasbare obstakels.

De organisatie van de marathon van Amersfoort heeft dit jaar geen snelle Afrikanen aan de start (daar waar men het afgelopen jaar nogal enthousiast over was, zwaar overdreven trouwens) maar snelle Oost-Europeanen. Dat deze mannen meer dan alleen kunnen hardlopen blijkt uit het feit dat de Bulgaarse winnaar tijdens de prijsuitreiking door de politie van het podium wordt gehaald in verband met deelname aan een criminele organisatie. Zo haalt de organisatie in ieder geval de landelijke en ook internationale pers, wat men geen probleem vindt want elke aandacht is goed, maakt niet uit wat voor soort aandacht.

Naast de twee loopcircuits, overigens van de dolle dat er twee vrijwel gelijke circuits zijn, wordt er een derde loopcircuit opgezet. Hierbij gaat het niet om de snelste tijden, maar om de langzaamste tijden. Dat lijkt geen succes te worden, want bij het eerste evenement moet men 3 uur wachten voordat de laatste deelneemster na 10 kilometer over de finish kruipt. De verwachting is niet dat de winnaars van dat circuit tijdens het sportgala op het podium zullen worden geroepen.

Verder nog te vermelden waard: in het najaar wordt in het bos bij Birkhoven een run-atb-run georganiseerd, waarbij men is vergeten een vergunning aan te vragen met als gevolg dat deelnemers tijdens de wedstrijd midden in het bos via een ‘fuik’ worden opgevangen en allemaal een bekeuring krijgen. De organisatie wast in eerste instantie zijn handen in onschuld, maar moet toch blauwe schuld bekennen. Bij de jaarlijkse Sint Nicolaasloop in Bunschoten is sprake van een heuse rel. Anti-zwarte-Pieten demonstranten zorgen voor een grimmige sfeer en na tussenkomst van de M.E. worden de verkleumde deelnemers met 90 minuten vertraging de polder ingestuurd.

Tenslotte wordt in 2018 de Amersfoortse hardloop- dan wel sportwereld opgeschud door een fraudezaak waarbij diverse bekenden uit de Amersfoortse sport betrokken zijn.

Kortom, er zal voldoende gesprekstof zijn in 2018 en dan hebben we het nog niet gehad over een, op social media, escalerende ruzie tussen de besturen van beide atletiekverenigingen, de ‘vernieuwde’ zwemloop in het Amerena (met loopparcours door een honden-uitlaatveld), een Nederlandse record welke tijdens een instuif wordt gelopen en een heuse night-trailrun door het centrum van Amersfoort.

Het is duidelijk: 2018 zal niet als saai hardloopjaar bekend komen te staan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .