Vensterweer

IJskoude zondag

Vraag: welke woord hoort niet in het volgend rijtje thuis: Zhrine, Gluggaveður, Sólstafir, Kontinuum of Misþyrming? Tip: het zijn IJslandse woorden.

Antwoord: Het zijn allemaal bands (uit IJsland, dat zal men wel hebben begrepen), behalve Gluggaveður, dat staat voor ‘weersomstandigheden die er vanuit huis prima uitzien, maar die onaangenaam zijn als je er eenmaal in staat’. Daarvan was sprake afgelopen weekend en dan vooral op zondag. Zondag scheen de zon en binnen achter het raam leek het aantrekkelijk om buiten lekker bezig te zijn, zeker als je rekening houdt met het feit dat het reeds half maart is. In mijn geval om lekker een stuk te gaan fietsen. Dat viel zwaar tegen. Buiten lag de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt en gecombineerd met een stevige oostenwind zorgde dat voor redelijk onaangename omstandigheden. Duidelijk een gevalletje Gluggaveður.

Toch besloot ik zondag een stuk te gaan fietsen. Met wind mee was het prima uit te houden, maar met wind tegen was duidelijk waarom het niet zo druk met fietsers was. Wat een wind! Wat een kou! Uiteindelijk hield ik het een uur vol en viel het achteraf wel mee met gevoelloze vingers en tenen.

Dan zaterdag: toen was er geen zon, iets, maar dan ook iets, minder wind, maar waren de omstandigheden ten opzichte van zondag veel slechter om te fietsen. Dat het echt koud was bleek na afloop toen ik met half bevroren kaken thuis kwam en alleen iets onverstaanbaars kon uitbrengen, iets dat op gorgelen leek. Met een beetje fantasie leek het zelfs op ‘gluggavedur’. Dat verklaart vast de oorsprong van dat woord, kan niet anders of het is verzonnen door IJslandse wielrenners.

Er werd gefietst, dus zijn er enkele sfeerfoto’s beschikbaar:


Wat betreft de andere woorden: beluister eens een paar van die IJslandse bands, gewoon als verbreding van de muziekale kennis. Klopt, het is geen Frans Bauer of Bløf.

P.S.: ik had nog nooit van Gluggaveður gehoord, een (kritische) volger op social media wees mij op het woord. Waarvoor dank.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, bewegen, bezig zijn en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.