Hardloopevenementen in april 2018 in Amersfoort en omgeving

Hardloopagenda april 2018

In het kader van ‘promoot de loopsport in Amersfoort en omstreken‘ volgt hier het maandelijkse overzicht waar men, al dan niet serieus, aan hardloopevenementen kan meedoen. Omdat het april is gaan we de hele maand april alles, maar dan ook alles, heel positief benaderen.

Zoals gebruikelijk kan men op de eerste zondag van de maand meedoen aan een Parkrun. Dit keer bij de Hazewater in het bos Den Treek bij Leusden. Prima evenement om de Paasdagen mee te beginnen. En, niet onbelangrijk, deelname is gratis.

Het kan niet op in Amersfoort, een dag later kan men meedoen aan een obstaclerun door het centrum van Amersfoort. Wie wil dat niet, na Pasen op het werk of school of bij het arbeidsbureau opscheppen dat men een heuse Rambo is, omdat men 4 kilometer met obstakels heeft afgelegd. Of 2.5 kilometer, die afstand is er ook. Voor de deelnemers goed nieuws: men hoeft niet bang te zijn voor splinters in handen, armen of welke ledematen dan ook, want de obstakels zijn niet van hout maar bestaan uit opblaasbare elementen. Kortom: wie wat luchtkussenpret wil hebben kan aan dit evenement meedoen. Voor de duidelijkheid: het is maandag 2 april, tweede paasdag. Meedoen? Dan moet je snel zijn, want de inschrijving sluit 30 maart.

Iets serieuzer, nou ja veel serieuzer, zijn de atletiekonderdelen tijdens de Paaswedstrijden op de atletiekbaan. Georganiseerd door ‘de blauwen’, al jaren traditie en ook voor de hardlopers die aan hun snelheid willen werken interessant met een 800 meter (en een 400 meter, maar dat is voor de meeste hardlopers te kort).

Een week later is er een zeer origineel initiatief, het ONboard evenement. In het kort: een combinatie van hardlopen en bootje varen over de Eem. De vraag waarom er hoofdletters ON in de naam van het evenement staan is eenvoudig te verklaren: het frisse sportmerk ON is (mede)sponsor van het evenement

Dan over op de evenementen waar je echt volle bak moet hardlopen. Als eerste de 5000 meter van de Keistad baancompetitie op dinsdag 17 april. Ook al kan men zich er niet meer voor opgeven, kijken is altijd leuk. Van jong tot oud en van hardloophindes tot gebochelden, iedereen doet altijd met veel enthousiasme aan het evenement mee. Waarbij opgemerkt dat deze baancompetitie altijd sfeervol is en inmiddels als een klassieker bestempeld kan worden.

Een heus NK wordt zaterdag 21 april gehouden bij de Pyramide van Austelitz: de Pyramideduathlon is het decor van het NK offroad run-bike-run. Dit zeer goed georganiseerde evenement met een zwaar en uitdagend parcours is terecht tot NK gebombardeerd. Doe je niet mee dan is het aan te raden om te komen kijken. Gegarandeerd spektakel.
Dezelfde dag, maar dan iets later, kunnen trailrunners hun hart ophalen tijdens de Pyramidetrail, waarbij men 17 kilometer lang kan ploeteren door bos en zandpaden met als hoogtepunt het beklimmen van de Pyramide. In de wandelgangen is te horen dat elke trailrunner dit evenement op zijn of haar lijst zou moeten zetten.

Dan is het nog niet voorbij op 21 april, in Nijkerk wordt ook nog de halve marathon georganiseerd. Het mooie van dit evenement is dat de afstanden aan het einde van de dag starten en dat naast de ‘halve’ ook een 5 en een 10 kilometer op het programma staan. Start en ook finish in het centrum, kortom ook hier zal het sfeervol zijn. Vooral bij de ‘halve’ kunnen de deelnemers genieten van de mooie omgeving en buitengebied van de gemeente Nijkerk. Kortom: er is geen reden om niet aan dit evenement mee te doen.

Als klap op de vuurpijl van dat weekend is de opening van het nieuwe zwembad in Amersfoort, Amerena (schitterende naam, lintje voor de bedenker van deze naam), welke op zondag wordt gevierd met een zwemloop. De hoofdafstand is de 500 meter zwemmen en 5 kilometer hardlopen. Het fraaie aan deze zwemloop is de zogenaamde tijdritstart: deelnemers gaan één voor één het water in. Dus niks 8 of meer personen in een baan zodat er geen sprake is van het bekende ‘sardientjes in een blik’-gevoel tijdens het zwemmen. Omdat het de opening is, zal men in schoon water zwemmen (behalve als ’s ochtends de NVI * gebruik heeft gemaakt van het zwembad). Dit is de eerste editie van deze zwemloop, dus wat is er mooier om later te kunnen zeggen en tonen dat je mee hebt gedaan aan de allereerste versie.

Dan zijn we er nog niet, want op Koningsdag kan de hardloper in Hoogland, een werkelijk schit-te-rend dorp maar dat terzijde, deelnemen aan de Leef marathon. Het is Koningsdag, dus neem het evenement niet al te serieus: het gaat om hardlopen, fietsen en eten: deelnemers leggen hardlopend en fietsend een marathon af en kunnen onderweg een hapje eten. Het evenement wordt voor de eerste keer georganiseerd, en voor de kosten hoef je het niet te laten: voor slechts 5 euro kan je je onderweg helemaal volgooien.

Over volgooien gesproken: de avond voor Koningsdag, donderdagavond 26 maart, kan men meedoen aan de in Amersfoort beroemde Koningsnachtrun. Eerst een beetje hobbelen door het centrum van Amersfoort, na afloop tijdens de after-party is er nog een wedstrijd ‘wie kan de meeste oranjebitters naar binnen tikken‘. Volgens aanwezigen is het evenement een groot succes.

Het is duidelijk: als hardloper wordt je deze maand enorm verwend met veel evenementen.

*) Nederlandse Vereniging der Incontinenten. Of de Continentie Stichting.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amersfoort, Amersfoort en omstreken, Atletiek/triathlon, Hardlopen, Run BIke Run en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.