Amerena zwemloop vanaf de zijkant

Afgelopen weekend werd het nieuwe sportcomplex/zwembad van Amersfoort, de Amerena *), officieel geopend, met bijbehorende toeters, bellen, hoogwaardigheidsbekleders, een topsporter en allerlei mensen die zichzelf belangrijk vinden. Plus een zwemloop.

Normaal gesproken wordt de zwemloop in Amersfoort georganiseerd door AV Triathlon, maar dat ging dit jaar helaas niet door. Daar sprong men bij de Amerena handig op in, hetgeen weer tot enkele ietwat zure woorden **) leidde op de site van AVT.

Zwemloop, nieuw zwembad … een mooie combinatie om daar ook aan mee te doen. Alleen is mijn lopen nou niet direct je-van-het. Quasimodo loopt op een fraaiere dan wel betere manier, dan weet je het wel. Wel lang getwijfeld, maar toen een week voor het evenement mijn kuit heel licht begon op te spelen, wist ik genoeg. Eigenlijk hetzelfde als ruim een jaar geleden. Dat werd kijken, kijken, niet meedoen.

Het bezoek aan de zwemloop was tevens een bezoek aan het nieuwe zwembad. Zoals bijna alles dat nieuw is, ziet de Amerena er prachtig uit. Her en der moeten nog wat punten op de i ((hoofdletters) gezet worden, maar het belangrijkste kan men doen: zwemmen (en sporten in de fraaie sporthal). De zwemloop was prima georganiseerd: een tijdritstart met tussenpozen van een halve minuut. Dus niet zoals bij de zwemloop die niet doorging met 8 man in een baan, maar met oog voor de sporter had elke deelnemer ruim zwembaan. Na het zwemmen moest men 5 kilometer lopen, voornamelijk over fietspaden en verkeersluwe wegen.
Wat dat betreft viel er weinig tot niets te klagen over het evenement. Deelnemers kregen als herinnering een fraai shirt. Zelf voorafgaande aan het evenement, met als resultaat dat zeker de helft van de deelnemers in het blauwe shirt hard liep. Dankzij de tijdritstart was het op het loopparcours ook vrij rustig … je kon op het gemak alle lopers voorbij zien komen, soms met tussenpozen van een minuut. Dankzij de tijdritstart kan het evenement tot aan de laatste deelnemer spannend blijven, want je weet nooit of een laat gestarte deelnemer toevallig over het parcours ‘vliegt’.

Met de ene kant een ultramodern sportcomplex was de tijdwaarneming een soort ‘herinnert u zich deze nog nog nog‘: met de hand werden de tijden van de deelnemers genoteerd. Ik meen vooraf ergens gelezen te hebben dat deelnemers een soort elektronische enkelband zouden krijgen voor de tijdwaarneming. Maar dat heb ik nergens kunnen ontdekken.

Kortom, een prima evenement, waarvan het loopparcours en de tijdritstart in een volgende editie ***) van AV Triathlon zo toegepast kunnen worden. Kunnen? Nee, moeten want dat maakte het evenement juist zo geschikt.

Tenslotte enkele sfeerbeelden van het complex en het evenement, met van boven naar beneden:
– een volgende editie begint in het torenbad met een bommetje vanaf 10 meter hoogte;
– het zeer fraaie 10-banen zwembad;
– de buitenkant van het complex;
– trailrunners komen ook aan hun trekken (tijdelijk);
– sfeerverhogend, een hoempapaband langs het parcours;
– als je slim bent … neem je de bus;
– winnaar bij de mannen, Leon van Hamersveld;
– nummer drie was good-old Erwin de Bruin;

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Amerena zwemloop

Tot slot nog drie eindopmerkingen:
    *) lastig woord, ik heb horen fluisteren dat op de bekers ‘Amarena’ was vermeld;
  **) geen in berenpak of badeend verkleedde deelnemers gezien, dus niks ‘een soort fun-zwemloop’. Kan men net zo goed zeggen dat AVT een fun- dan wel trimvereniging is.
***) noteer in de agenda: 31 maart 2019.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amersfoort, Amersfoort en omstreken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.