Hardloopevenementen in mei 2018 in Amersfoort en omgeving

Hardloopagenda mei 2018

Mei wordt een drukke maand voor hardlopers die in Amersfoort en directe omgeving een startschot, of iets dat voor een startschot moet doorgaan, willen horen. ‘Baan’ en ‘weg’ komen flink aan hun trekken.

Allereerst de vaste ‘maandopener’, de parkrun. Zoals altijd gratis en op de eerste zondag van de maand en dit keer in het waterwingebied, zodat er weer echt door het groen kan worden gelopen. Twee dagen later vindt op dinsdagavond 8 mei de derde wedstrijd van de Keistad Baancompetitie plaats, dit keer de 1500 meter. Niet direct denken dat je daar spontaan aan mee kan doen, inschrijven voor deze competitie is niet meer mogelijk.

Ruim een week later kan men terecht bij een ‘klassieker’, de Hooglandse Dorpsloop. Wedstrijdlopers starten hun 10 kilometer om 8 uur ’s avonds, net zoals prestatielopers, die overigens ook minder kunnen lopen, simpelweg omdat de rondes 2 kilometer lang zijn. De uren daarvoor kunnen toeschouwers een oneindige stroom aan basisscholieren voorbij zien komen. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke soaps op televisie.

Op dezelfde avond kan men ongeveer 8 kilometer verderop in Soest terecht bij een relatief zwaar evenement, de Blauwe paaltjes route. Tegen een zeer aantrekkelijk tarief (één hele euro waarvoor je na afloop ook nog eens een flesje drinken ontvangt) kan men over bospaden en mul zand een rondje van 4.5 kilometer lopen. Met recht een aanrader! Wat overigens niet van de site gezegd kan worden (traag, niet werkende interne linkjes, …).

Dinsdag 22 mei kunnen de baanatleten weer volle bak bij de 2000 meter van de Keistad Baancompetitie. Mooi, en voor veel hardlopers wel te doen: 5 rondes volle bak. Een niet echt courante afstand, dus het zal persoonlijke records regenen die avond.

Nog een mooi evenement: de Soester Avondwedstrijd, een avond vol atletiek op de atletiekbaan met voor de langeafstandlopers een 5000 meter. Atletiekbaan, fraai gelegen tussen bomen en avondwedstrijd (vaak windstil), een prima combinatie voor het vestigen van een pr op een echte 5000 meter. Overigens staat er ook een 800 meter op het programma, ook een afstand die lange afstandlopers zo nu en dan meepikken om wat tempohardheid op te doen. Voor degenen die denken ‘Soester Avondwedstrijd?’, ja dat klopt, vorig jaar heette het evenement nog Soester Loopgala, dus wie weet dat volgend jaar of in 2020 de naam weer anders is.

De dag daarna kunnen mannen en vrouwen van de echte lange adem terecht in Bunschoten bij de Eemmeerloop, waarbij men 50 kilometer kan hardlopen. Is die afstand te ver dan kan men ook in duo’s de afstand afleggen. 25 kilometer ook aan de lange kant? Geen probleem, want de opzet van de Eemmeerloop is dat het een estafette is voor teams van 5 personen zodat je als loper ongeveer 10 kilometer loopt. Altijd een goede sfeer en zowel regionale toppers als de echte recreanten doen hier jaarlijks met veel plezier en enthousiasme aan mee. Een aanrader, dus zoek 4 medelopers en schrijf je in.

De dinsdag daarna vindt de afsluitende afstand van de Keistad Baancompetitie plaats: na 800 meter is het wel genoeg voor dit jaar. De avond eindigt met een prijsuitreiking, waarna het meestal tot in de late uurtjes onrustig blijft rond de atletiekbaan (‘sterke drank die AA, ja toch?’).

Een dag later, woensdag 30 mei, kunnen de wegatleten in Leusden hun kunsten laten zien bij de Dorpsloop Leusden (bekijk voor de grap de url van de site). Geen keuzestress voor de deelnemers, er staat alleen maar een 5 kilometer op het programma. Prima afstand om op een doordeweekse avond aan de snelheid te werken zoals dat zo mooi heet.

Het is duidelijk: veel keuze voor hardlopers. Met wellicht extra werk voor fysiotherapeuten als er overmoedige (en minder getrainde) deelnemers zijn die aan alle evenementen meedoen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amersfoort, Amersfoort en omstreken, Atletiek/triathlon, Hardlopen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.