Betalen om het Henschotermeer te bezoeken (dacht het niet)

Bekijk onderstaande foto, denk er uitkijktorens en een mijnenveld bij en je waant je in de tijd van het voormalige Oost- en West-Duitsland. Of recenter, dit zou zomaar de grens tussen beide Korea’s kunnen zijn.

Henschotermeer

Niet dus, dit is de huidige situatie bij het Henschotermeer, een zeer populaire locatie voor sporters. Denk aan hardlopers (vooral die), bootcampers, triathleten (open-water zwemtrainingen) en teamsporters in de voorbereiding op een nieuw seizoen. Met dank aan een paar slapende ambtenaren die het beheer van het Henschotermeer hebben overgedragen aan een commerciële partij, staat er sinds kort een hek om het Henschotermeer. Met als ‘extraatjes’ prikkeldraad en een kale zone er omheen, waar struiken en bomen vakkundig zijn verwijderd, zogenaamd als ecologisch onderhoud.

Dit alles om bezoekers te laten betalen voor bezoek aan het Henschotermeer. Verwacht gevolg: het aantal sporters zal afnemen tot dichtbij nul. Ook het aantal ‘gewone’ bezoekers zal naar alle waarschijnlijkheid afnemen, zeker diegenen die op warme dagen ’s avonds spontaan nog even naar het Henschotermeer willen gaan.

Dat was wel anders in de tijd dat ik begon met hardlopen. Het begrip rondje Hens was in de wijde omgeving van Woudenberg bekend en vormde een vast onderdeel in mijn trainingsactiviteiten. Het was simpel: vanuit huis liep ik naar het Henschotermeer, dronk een slok water en liep vervolgens 4 of 6 rondjes om het meer, over een pad dat voor 80% uit schelpen bestond en waarvan de afstand ongeveer 2500 meter was. Na de rondjes dronk ik weer een slok water en ging het hardlopend naar huis. Wat een uitslover, bijna iedereen ging met de auto of met de fiets naar het Henschotermeer. Dat was overigens de tijd dat je daar gratis kon parkeren.

Ik was niet de enige die rond het Henschotermeer zijn of haar rondjes hard liep. Al mijn loopmaten liepen rond het Henschotermeer, net zoals vele andere hardlopers, en ook de plaatselijke langlaufclub maakte gebruik van het zware zand van het Henschotermeer, evenals voetbalelftallen tijdens de seizoensvoorbereiding en later ook de schaatsclub (voor het conditiewerk, ijs lag er niet elke week). En niet te vergeten triathleten die daar een ideaal locatie hadden om te oefenen voor het zwemmen in open water.

De populariteit was te danken aan de schitterende omgeving en de relatieve rust om daar te sporten. Dat na verloop van tijd betaald moest worden voor het parkeren van de auto zorgde voor een afname van de sportende bezoekers, toch bleef het een populaire plek om voornamelijk hard te lopen. Later werden er sportactiviteiten georganiseerd waarvan de Henschotermeergames de bekendste zijn en wekelijks zijn er groepen bootcampers actief.

Tot half mei 2018. Vanaf dat moment moeten bezoekers betalen voor een bezoek aan het Henchotermeer. Met de ‘grens’ als gevolg, waardoor het er op sommige plekken uitziet als ‘kamp Henschotermeer’. Dat krijg je dus als je als gemeente de kosten niet meer wilt dragen, je kan het eigenlijk de eigenaar niet kwalijk nemen. Ik ben benieuwd wanneer de eerste olifantenpaadjes ontstaan (waarschijnlijk met behulp van een kniptang) dan wel wanneer er een Facebook evenement wordt georganiseerd waarbij men een soort Lord-of-the-Rings-aanval op het hek beraamt.

Wat mij betreft is het duidelijk: mij zullen ze voorlopig niet tegenkomen bij het Henschotermeer, althans niet betalend. Daarin sta ik niet alleen, ik heb het van vele anderen ook gehoord. Helaas ook niet als toeschouwer bij de Henschotermeergames, daar zal het ook gezellig druk worden met toeschouwers.

Vooruit, er is wel goed nieuws: grofweg in de periode dat de zomertijd niet geldt zal het bezoek aan het Henschotermeer gratis zijn. Tegen die tijd zal ik één van mijn favoriete trainingen weer zonder problemen kunnen uitvoeren. Tot er ijs ligt, dan zal de beheerder wel weer geld ruiken en zal de gezichtsherkenning weer worden aangezet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Amersfoort en omstreken, bewegen, Diversen, Hardlopen, Overige sport, Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.