Marathon Amersfoort 2018 bezien vanaf de kant

Kom je in Amersfoort-Noord op een zondag in juni de volgende zaken tegen, nummers op de weg, pilonnen, dranghekken met verbodsborden, dan weet je dat je te maken hebt met de marathon. Het was niet zo warm als een paar dagen voorafgaand aan zondag 10 juni, sterker nog met bewolking en een redelijke bries leken de hardloopomstandigheden in de ochtend niet eens zo beroerd. Dat was verkeerd ingeschat, want er werd wel degelijk behoorlijk afgezien tijdens de diverse afstanden bij de Marathon van Amersfoort. Mede doordat de zon er na een tijdje wel degelijk ‘doorkwam’.

Dit keer ging ik niet bij het start-/finish gebied staan en stond gewoon ‘ergens’ langs het parcours. Om precies te zijn, op ruim 12 kilometer, het punt waarbij men zo langzamerhand de kilometers gaat voelen. Dus geen lachende en juichende hardlopers zoals bij de finish, maar meer geconcentreerde blikken. Voor mijn gevoel zag ik dui-zen-den lopers voorbij komen (er kwam geen eind aan), variërend van soepel lopende deelnemers tot aan de zwoegers. Uiteraard zag ik alle verschillende merken ‘hardloopschoenen’ voorbij komen, denk aan de bekende hardloopschoenen (noem jouw favoriete merk en ik heb het gezien. Nou ja, Karhu dan weer niet), denk aan Five-fingers (ook wel apenschoenen genoemd) en ook een blote voeten hardloper (die voor het goede doel liep, bleek na afloop). Als klap op de vuurpijl zelfs een loper met springveren, waarbij ik niet weet of dat officieel mag.
Plus alle soorten hardloopkleding, variërend van de huidige laatste mode tot aan de laatste mode van 25 jaar geleden. Opvallend: het was best wel warm en toch zag ik een enkeling in lange mouwen en/of lange legging. Er zal vast wel een goede reden voor zijn geweest, zolang het maar niet dezelfde reden was als ik vroeger bij de voetbaltraining wel eens tegenkwam: iemand die een vuilniszak onder zijn trainingsjack deed om zogenaamd af te vallen.

Lang verhaal kort afsluiten: hieronder afbeeldingen die de sfeer onderweg weergeven. De marathon Amersfoort is en blijft een prachtig evenement, waarbij de winnaar van de marathon met zijn eindtijd van 2.45.en-nog-wat er voor zorgde dat het evenement niet in de categorie trimevenement terecht is gekomen. Trimevenement? Yep, de organisator van de marathon vindt tijden vanaf 2.48 pure trimtijden.

marathon Amersfoort 2018
Bakens van rust, afwachtend op al die voeten/benen van de vele deelnemers aan de halve en de hele
marathon Amersfoort 2018
Sommige toeschouwers hadden meer oog voor het sappige groen
marathon Amersfoort 2018
Kopgroep halve en hele na ruim 12 kilometer
marathon Amersfoort 2018
Vele, vele deelnemers op het parcours
marathon Amersfoort 2018
DJ Mad-ice reed een beetje in de weg (en kreeg 1 nano-seconde na deze foto pech met de stroomvoorziening)
marathon Amersfoort 2018
Koploper en winnaar David Hemstede, na ruim 34 kilometer
marathon Amersfoort 2018
Nummer 2 van de marathon, Rik Wolswinkel
marathon Amersfoort 2018
Nummer 3 van de marathon, Wilfred Verhagen, ook al met een ‘shirtje van de sponsor’
marathon Amersfoort 2018
Niet alleen de processierupsen waren in grote getale aanwezig, ook deelnemers aan de wandelmarathon waren in grote aantallen op het parcours

Zin in volgend jaar? Zet dan 16 juni in de agenda, de derde zondag van de maand. Inderdaad, dat is vaderdag, dus een prima reden om sportief bezig te zijn. Off-the-record: wie er bij komt dat de marathon altijd de eerste zondag van de maand wordt georganiseerd kan beter over uienpellen gaan schrijven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amersfoort, Amersfoort en omstreken, bewegen, Hardlopen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.