Meten is weten

Onder het motto ‘doe eens wat anders deed ik onlangs mee met een petanque-toernooi. Wil je de hipster uithangen dan zeg je dat je ‘uit de comfortzone komt’. Niet dus, gewoon Nederlands s.v.p., dus deed ik eens wat anders dan het gebruikelijke fietsen dan wel hardlopen. Petanque dus, ook wel jeu-de-boules genoemd, en die sport heeft een zweem van ‘voor bejaarden’. Dat bleek uit het deelnemersveld: met mijn 55 jaar was ik dan wel niet de jongste, maar zat toch zeker in de onderste helft wat betreft leeftijden.

Hier geen grappen over (andermans) ballen, het butje en ‘ballen in de hand’ of ‘liggen lekker tegen elkaar aan’ of het potje dat wij na een 12-0 voorsprong met 13-12 verloren, ik beperk mij tot de meest gehoorde opmerking ‘meten is weten‘. Dat heb ik elk potje toch wel 3 x gehoord. Heb je geen timmermansoog dan moet je zo nu en dan meten welke bal het dichtste bij het ‘kleine balletje’ ligt. Deed je dat vroeger op de camping met een grasspriet of de slipper, hier werden professionele rolmaten tevoorschijn getoverd. En dan, net zoals de VAR bij het WK-voetbal, toch nog discussie.

Vergis je niet, het was bij elkaar toch ruim 2 uur staan en, eigenwijs als ik ben, zonder touwtje met magneet om de ballen op te rapen. Dat leverde dezelfde avond nog een pijnlijke en stijve onderrug op. Pure topsport dat petanque, dat bleek maar weer.

Ben trouwens benieuwd wanneer petanque Olympisch wordt, curling is dat tenslotte ook en dat levert regelmatig spannende wedstrijden op.

Nog even terugkomen op ‘meten is weten’, dat lijkt mij een prima naam voor een jeu-de-boule vereniging.

Tenslotte, nog wat sfeerbeelden:

Petanque 2018

Petanque 2018

Petanque 2018

Petanque 2018

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, bewegen, Diversen, Overige sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meten is weten

  1. Pingback: Pezen in de polder (3) | Joost van Loo

Reacties zijn gesloten.